JAHODY

Popis

Z botanického hľadiska sú jahody kerom a plod je nepravým plodom. Plody sú podľa odrody odlišné svojím tvarom aj veľkosťou. Jahody majú bledé alebo tmavočervené sfarbenie, sú viac menej pevné a veľmi šťavnaté. Majú mnoho prívlastkov. Vďaka svojej nezameniteľnej vôni a chuti sa považujú za "kráľovské ovocie", vďaka svojim afrodiziakálnym účinkom ho mnohí volajú "ovocím lásky".

Pôvod

Záhradná jahoda vznikla náhodne v polovici 18. storočia vo Francúzsku. Veľkoplodá jahoda čílska, relatívne bez chuti, ktorá sa dostala do Európy v roku 1712 a rozšírila sa ďalej na juh Čile, do Peru, Kalifornie až po Aljašku a Havaj, bola skrížená s malou, veľmi chutnou jahodou virgínskou a do Európy sa dostala v roku 1623. Hoci toto kríženie nebolo úmyselné, malo veľký úspech, pretože jeho výsledok zahrňuje v sebe dobré vlastnosti oboch materských jahôd. Tak vznikla nová šľachtená rastlina jahoda záhradná. Pestovanie jahôd bolo obmedzené najprv na domáce a zámocké záhrady. V ponuke dominovali francúzske, anglické a niektoré nemecké odrody.

Iné názvy

fragaria × ananassa (lat), strawberry/garden strawberry (en), erdbeere (de), gartenerdbeere (de), ananas-erdbeere (de), kulturerdbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka celých jahôd obsahuje 0.96g bielkovín, 46 kalórií a 2.9g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 220mg
Fosfor - 35mg
Horčík - 19mg
Mangán - 0.556mg
Meď - 0.069mg
Selén - 0.6µg
Sodík - 1mg
Vápnik - 23mg
Zinok - 0.2mg
Železo - 0.59mg
                            Vitamíny:
                        Kyselina listová - 35µg
                        Kyselina pantoténová - 0.18mg
                        Niacín - 0.556mg
                        Vitamín A - 17 IU
                        Vitamín B1 (tiamín) - 0.035mg
                        Vitamín B2 (riboflavín) - 0.032mg
                        Vitamín B6 - 0.068mg
                        Vitamín C - 84.7mg
                        Vitamín E - 0.42mg
                        Vitamín K - 3.2µg

Význam pre zdravie

  • pôsobia protizápalovo a antibakteriálne
  • vhodné pre ľudí po infarkte a pri rôznych srdcovocievnych ochoreniach
  • vďaka zastúpeným antokyánom znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia proti vysokému krvnému tlaku
  • viažu škodlivé látky v črevách, pomáhajú s plynatosťou a hnačkami
  • obsiahnutá vláknina v jahodách pomáha bojovať proti zápche
  • pôsobia ako diuretikum, vylučujú kyselinu močovú a zlepšujú symptómy dny a artritídy
  • zaháňajú pocity únavy a nervozity
  • zvyšujú sexuálnu túžbu
  • výborná prevencia kôrnatenia tepien

Význam pri chudnutí

Je ideálnym ovocím pri chudnutí - má najnižší obsah kalórií, obsahuje ich dokonca menej než melóny.

Zaujímavosť

Jahody boli predmetom povier, ako napríklad deti, ktoré chodili do lesa na jahody, museli prvé tri plody obetovať dušičkám. Tento zvyk pochádzal pravdepodobne zo stredoveku, kedy sa prinášali obety lesným duchom. Iná povera nedovoľovala žiadnej matke, ktorej zomrelo dieťa, jesť jahody, pretože by ich ujedala dieťaťu v nebi.

Upozornenie

Niektorí ľudia reagujú na konzumáciu jahôd alergicky (objavia sa u nich pľuzgiere na ústach a perách). Postihnutí jedinci by mali skúsiť jesť biologicky pestované jahody. Pokiaľ alergická reakcia nepominie, môže byť neznášanlivosť vyvolávaná vysokou koncentráciou trieslovín.